Výber vína
Pokiaľ sa nechcete pripraviť o skutočne dokonalý zážitok, je potrebné zvolenému druhu vína venovať dostatočnú pozornosť aj pri jeho nákupe. Doporučujeme skontrolovať, či vo fľaši neplávajú cudzorodé látky, či nemá víno zákal. Víno je vhodné nakupovať niekoľko dní dopredu a nie tesne pred jeho konzumáciou.
Uchovávanie vína
Ak chcete víno uchovávať dlhšiu dobu je dobré vyčleniť pre neho tmavý priestor so stálou teplotou a vlhkosťou. Ideálna teplota je 12 °C a vlhkosť 75%. Fľašu položte tak, aby bol neustále zvlhčovaný korok, ktorý potom zabráni styku vína s vzdušným kyslíkom, ktorý pôsobí zhubne na kvalitu nápoja. Pre dlhšie skladovanie nie sú určené všetky vína a väčšinou záleží na ročníku.
Podávanie vína
Dôležitým faktorom pri podávaní vína je jeho teplota. Príliš teplé biele alebo naopak príliš studené červené víno môže dokonale pokaziť všetky vychutnávania. Po otvorení a naliatí vína do pohára teplota okamžite o cca 1-2 °C stúpa.
Víno nalievame z pravej strany, končíme nalievaním do svojho pohára. Pri nalievaní by sa hrdlo fľaše nemalo dotknúť pohára. V závere nalievania naddvihnutím hrdla fľaše a jej potočením zabránime úniku kvapiek vína. Predísť tomuto môžeme taktiež použitím nalievacej fólie. Pri nalievaní vína zoznámime hostí s názvom odrody, ročníkom, výrobcom a ďalšími poznatkami, týkajúcich sa použitej technológie, pestovania atd.
Druh vína | Odporučená teplota |
---|---|
Šumivé vína | 4 – 6 °C |
Mladé biele víno | 7 – 9 °C |
Likérové víno | 6 – 8 °C |
Biele víno | 8 – 10 °C |
Ružové víno | 9 – 11 °C |
Vyzretejšie (Veľké) červené víno | 16 – 18 °C |
Červené víno | 13 – 15 °C |
Viac informácií o degustáciách nájdete v sekcii Degustácie.
Biele víno umiestnite do chladničky deň vopred, kde sa pozvoľná chladí. Nepoužívajte mrazničku na bleskové schladenie alebo mikrovlnu rúru na prihriatie.
Červené víno rozhodne privíta veľmi decentné manipulovanie i počas otvárania. Zbytočne prudké pohyby môžu vo víne rozvíriť prirodzený sediment. Odporúčam ho otvoriť cca hodinu pred samotnou konzumáciou a preliať ho do sklenej karafy.
Používajte kvalitné vývrtky, ktoré Vám neporušia uzáver. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa celkovému prevŕtaniu korku, ktorý by sa mohol dostať do vína.
Otváranie šumivého vína
Sekt by mal byť poriadne vychladený. Používajte plátený obrúsok ktorým lepšie udržíte orosenú fľašu. Vezmite fľašu do ľavej ruky, za hrdlo a palcom zaistite vrchol uzáveru. Pravou rukou uvoľnite drôtenú sponu (agrafu). Po uvoľnení spony uchyťte ľavou dlaňou korok a pravou rukou točte s fľašou až do plného uvoľnenia uzáveru. Nezabudnite držať fľašu v uhle 45° a mieriť do voľného priestoru.
Vhodné kombinácie vín a pokrmov
Skúste s nami objavovať zlúčenie vín a pokrmov. Ak je podávané víno a jedlo v harmónii vôní, farieb a chutí, vynikne ako chuť vína tak i podávaného pokrmu. Nasledujúcu tabuľku berte, prosím, ako orientačnú .
Odroda | Typ pokrmu |
---|---|
Muller Thurgau | Studené predkrmy s ovocím, šaláty a zeleninové jedlá, hydina. Tvrdé syry, ovčí syr. |
Veltlínske zelené | Svetlé mäso, ryby, hydina, zeleninové pokrmy. Tvrdé syry. |
Ryzling vlašský | Ryby, jemné paštéty, hydina. Tavené a tvrdé syry. |
Ryzling rýnský | Predkrmy, ryby, teľacie, bravčové. Tavené syry, polotvrdé a polotuhé syry. |
Rulandské biele | Ryby sladkovodné, ľahko upravené bravčové, hydina. Mäkké syry. Polotvrdé a polotuhé syry. |
Chardonnay | Ryby morské, mäkkýše. Hydina. Mäkké syry s mytou kôrou. |
Veltlínske červené ranné | Krémové polievky, mäso s omáčkou, šaláty. Čerstvé mliečne syry. Syry z kyslého mlieka. |
Sauvignon | Údené ryby, hydina s ovocím. Syry polotvrdé, polotuhé, kozí a ovčí syr. |
Muškát moravský | Mierne sladké dezerty. Studené predkrmy - paštéty. |
Neuburské | Ľahké úpravy bravčového, k zeleninovým, krémovým polievkam. Polotvrdé a polotuhé syry. |
Rulandské šedé | Ryby, hydina. Komplikovanejšie úpravy so smotanovými omáčkami. Polotvrdé, polotuhé syry a mäkké syry s mytou kôrou. |
Tramín červený | K dezertom a predkrmom ovocného typu. |
Svatovavřinecké | Výraznejšie úpravy mäsa, údené mäso. Hydina s tmavším mäsom – hus, kačka, morka. Polotvrdé a polotuhé syry, kozí a ovčí. |
Frankovka | Tmavé mäso výraznejšej chuti. Korenené úpravy. K mäkkým syrom s mytou kôrou a tvrdým syrom. |
Zweigeltrebe | Studené predkrmy z hovädzieho mäsa, cestoviny. Tavené, polotvrdé, polotuhé a maslové syry. |
Modrý Portugal | Tmavé mäso, drobná zverina – zajac, bažant, jarabica. Kozí a ovčí syr. |
André | Tmavé mäso, údené mäso, údeniny. Mäkké syry s bielou plesňou tavené syry. |
Rulandské modré (červené) | Zverina. Syry mäkké s ušľachtilou bielou plesňou, alebo s modrou plesňou. |
Cabernet Sauvignon | Tmavé mäso, biftek, zverina. Kozí a ovčí syr, mäkké syry s mytou kôrou, s modrou plesňou alebo s bielou plesňou. |
Kategórie vín podľa farby
Biele víno
Vyrobené z bieleho, ružového alebo červeného hrozna.
Ružové víno
Vyrobené z modrého hrozna bez nakvasenia. U stolných, šumivých a perlivých vín i zmesi bieleho a červeného vína.
Červené víno
Vyrobené z modrého hrozna nakvasením alebo ich tepelným spracovaním.
Kategórie vín podľa obsahu cukru
Suché
Najviac 4g úbytkového cukru / liter
Polosuché
4,1 – 12g úbytkového cukru / liter
Polosladké
12,4 – 45g úbytkového cukru / liter
Sladké
Minimálny obsah 45g úbytkového cukru
Kategórie sektov podľa obsahu cukru
"brut nature / prírodne tvrdé"
Menej než 3g cukru / liter (cukor nebol dodaný)
"extra brut / zvláštne tvrdé"
0 - 6g cukru / liter
"brut / tvrdé"
Obsah cukru nižší než 15g / liter
"extra dry / zvláštne suché"
12 – 20g cukru / liter
"sec / suché"
17 – 35g cukru / liter
"demi sec / polosuché"
Od 33 – 50g cukru / liter
"doux / sladké"
Viac než 50g cukru / liter